УДК 378.1:004:640.4 ШЛЯХИ ІНТЕГРАЦІЇ ЦИФРОВИХ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА В ЦИФРОВИЙ ОСВІТНІЙ ПРОСТІР ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ТУРИСТИЧНОЇ СФЕРИ

DOI : https://doi.org/10.51706/2707-3076-2025-12-7

Ключові слова: туризм, цифрові технології, інформаційні системи, готельно-ресторанне господарство, туристична сфера, цифрова освіта, підготовка фахівців, інновації в освіті

Анотація

У науково-методичній статті розглядаються питання цифровізації туристичної освіти в умовах сучасних викликів галузі. Аналізується впровадження цифрових технологій у навчальний процес та їх вплив на підготовку фахівців туристичного сектору, зокрема у готельно-ресторанному господарстві. Особливу увагу приділено інноваційним методам навчання: віртуальній та доповненій реальності, онлайн-курсам, змішаному та адаптивному навчанню. Визначено переваги цифровізації для формування конкурентоспроможних фахівців, розвитку цифрової грамотності, soft skills, міжкультурної комунікації та екологічної відповідальності. Підкреслюється значення персоналізованих освітніх траєкторій і необхідність подальшої адаптації освітніх програм до потреб цифрової трансформації туристичного бізнесу.

Біографії авторів

Олександр Коваленко, Сумський національний аграрний університет

кандидат педагогічних наук, доцент

Анна Новікова, Сумський національний аграрний університет

кандидатка сільсько-господарських наук

Опубліковано
2025-06-13